Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

ΟΤΕ - HOL και εγώ στη μέση!

Μετά από 8 μέρες έχω πάλι τηλέφωνο και internet! Μιας και είμαι συνδρομητής HOL double play, όταν είδα τη βλάβη επικοινώνησα πρώτα με αυτούς.

Η βλάβη δηλώνεται και 2 μέρες μετά με καλεί τεχνικός τους. Μου λέει
- Είστε σπίτι?
- Όχι αδελφέ είμαι στη δουλειά
- Τι ώρα θα γυρίσετε; ... ΟΚ, θα σας καλέσω τότε πάλι...

Αφού έφτασα σπίτι μου είπε να βγάλω τα πάντα από τις πρίζες τηλεφώνου, να βάλω μόνο τηλέφωνο, μόνο router... Συμπέρασμα, η γραμμή σας είναι ΟΚ, τουλάχιστον όπως φαίνεται από Αθήνα, πρέπει να έρθει τεχνικός μας εκεί. Έρχεται την επόμενη και ο τεχνικός, δώσε μετρήσεις και πάλι μετρήσεις και φτου και από την αρχή και έρχεται το πόρισμα. "Φταίει ο ΟΤΕ! Θα δώσουμε βλάβη να το κοιτάξουν αυτοί".

Μα βρε αδελφέ εγώ δεν πληρώνω πλέον ΟΤΕ (double play γαρ) αλλά όπως έμαθα από το σπίτι του συνδρομητή μέχρι το κέντρο του ΟΤΕ (που υπάρχει συνεγκατάσταση εξοπλισμού της HOL) υπεύθυνος είναι ακόμη ο ΟΤΕ.

Περνάει το Σαββατοκύριακο, περνάει η Δευτέρα, η Τρίτη... Τίποτα! Στο ενδιάμεσο κάθε μέρα τηλέφωνα στη HOL να μάθω τι γίνεται.

Τετάρτη αφού είδα και απόειδα, πήγα μόνος μου στους τεχνικούς του ΟΤΕ.
"Αυτό το νούμερο" μου λέει "το είδαμε την Παρασκευή! Είναι μια χαρά!" Αμ, δε...


Τελικά, τους πείθω να το ξαναδούν. Την επόμενη μέρα μετά από πολύ κόπο το τηλέφωνο φτιάχτηκε! Είχαν κοπεί κάποια καλώδια του ΟΤΕ και απλά όταν τα ένωσαν το δικό μου είχε ενωθεί λάθος (?) Έτσι η γραμμή μου φαινόταν ότι δεν έχει πρόβλημα αφού όπως κατάλαβα ένα καλώδιο ξεκινούσε όντως από το σπίτι μου, έφτανε στον ΟΤΕ αλλά επειδή κάπου είχε γίνει λάθος δεν κατέληγε ποτέ στο κέντρο της HOL...

Οι τεχνικοί της HOL καφάο του ΟΤΕ δεν μπορούν να πειράξουν, επομένως ακόμη και με double play ο ΟΤΕ μας κυνηγά!

Πάντως θα έπρεπε να λέω "τέλος καλό, όλα καλά" αφού σε αντίστοιχες περιπτώσεις, μέχρι να καταφέρουν να συνεννοηθούν οι δύο εταιρίες (OTE και κάποιος εναλλακτικός πάροχος) μπορεί να περάσει πολυυυυυυυύ περισσότερος καιρός!

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Quiz: Πόσα STOP υπάρχουν στη Ναύπακτο


Ο τίτλος αναφέρεται στη γνωστή πινακίδα του ΚΟΚ. Αν κάνει κάποιος με βόλτα στους δρόμους και τα στενά της Ναυπάκτου θα διαπιστώσει ότι ο αριθμός των STOP φαντάζει μικρός ακόμη και για ένα παιδί της Α δημοτικού :P

Επίσης, δεν γνωρίζω πόσοι από εμάς όταν οδηγούν έχουν στο μυαλό τους τον "κανόνα" ότι σε μία διασταύρωση χωρίς καμία σήμανση προτεραιότητα έχει αυτός που βρίσκεται δεξιά μας (Άρθρο 26 του ΚΟΚ: Στoυς κόμβους χωρίς τέτοια σήμανση η προτεραιότητα ανήκει σε αυτόν πoυ έρχεται από τα δεξιά).
Το πρόβλημα είναι ότι σε αρκετούς δρόμους της πόλης αυτός ο κανόνας έρχεται σε αντίθεση με την "κοινή λογική" - Εδώ είναι που θα έπρεπε να υπάρχει STOP!

Επειδή ο όρος κοινή λογική είναι αρκετά γενικός και παρεξηγήσιμος ας δώσω τη θέλω να πω με ένα παράδειγμα. Έχουμε τον παραλιακό δρόμο που ξεκινά από τη δημοτική πλαζ (αλήθεια πλαζ στην εγκατάλειψη και φέτος?), την οδό Ναυμαχίας. Υπάρχει και ο παράλληλος δρόμος, η Μεσολογγίου. Τα περισσότερα, αν όχι όλα, κάθετα στενά που ενώνουν αυτούς τους δύο δρόμους είναι χωρίς STOP. Επομένως με βάση τον ΚΟΚ προτεραιότητα έχουν αυτοί που κατεβαίνουν από τα στενά και μπαίνουν στην Ναυμαχίας με κατεύθυνση π.χ. προς Παλαιοπαναγιά, σωστά?
Δοκιμάστε να περάσετε έτσι, με τον αέρα του "έχω προτεραιότητα" και στην καλύτερη θα παραλάβετε το παράσημο της ανοιχτής παλάμης! Στην χειρότερη θα προκληθεί ατύχημα. Αντίστοιχη κατάσταση και λίγο πιο πέρα, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως και τους κάθετους δρόμους....
Τα παραδείγματα δυστυχώς είναι πολλά και αρκετά από αυτά πολύ πιο επικίνδυνα!

"Μα καλά ρε φίλε, και που δεν έχει STOP δεν καταλαβαίνεις (?) ότι πρέπει να σταματήσεις...? Ότι βγαίνεις σε κεντρικό(?)" είναι η ατάκα που άκουσα από αρκετούς φίλους και γνωστούς όταν το συζήτησα.
Μα γι' αυτό ακριβώς υπάρχει ο ΚΟΚ! Για να μην κάνουμε ότι "καταλαβαίνουμε" και "νιώθουμε σωστό" στο δρόμο αλλά να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση και ρύθμιση στο θέμα "κίνηση οχημάτων σε δημόσιους δρόμους"!

Ακόμη και αν οι ντόπιοι "το ξέρουμε" ή είμαστε οδηγάρες ή παίζουμε τον ΚΟΚ στα δάχτυλα κλπ κλπ πολλοί είναι οι επισκέπτες (Έλληνες και ξένοι) που έρχονται στην πόλη μας...

Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Μήπως μπορεί και καλύτερα με τις τιμές;

Η γέφυρα του Ρίου - Αντιρρίου είναι αναμφισβήτητα ένα μεγάλο έργο για την ευρύτερη περιοχή και την Ελλάδα γενικότερα.
Πως είναι τα πράγματα όμως, από άποψη τιμολογιακής πολιτικής, για τους συχνούς χρήστες της γέφυρας?

Αρχικά σκέφτηκα να βάλω για τίτλο της δημοσίευσης "Πολύ τσουχτερή η καθημερινή διέλευση" ή κάτι παρόμοιο αλλά σκέφτηκα πως αυτό θα το κρίνει ο καθένας και μπορεί να αποτελέσει και προβληματισμό στα σχόλια στο τέλος.

Ας δούμε πως έχουν τα πράγματα με ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε έναν εργαζόμενο που μένει από στη Ναύπακτο και δουλεύει στην Πάτρα. Στη θέση των πόλεων μπορεί να μπει οποιαδήποτε από τις Ναύπακτος, Πάτρα, Μεσολόγγι, Αίγιο κλπ...

Θεωρούμε ότι ένας μήνας έχει κατά μέσο όρο 24 εργάσιμες ημέρες. Αυτό μεταφράζεται σε 48 διελεύσεις από τα διόδια της γέφυρας, να πάει κάποιος στη δουλειά του και να γυρίσει σπίτι του.

Αν ρίξουμε μία ματιά στα εκπτωτικά πακέτα (?) και τις προσφορές (?) τις γέφυρας έχουμε τα εξής (από το http://www.gefyra.gr )

- Η κάρτα μετ' επιστροφής, δεν συμφέρει σίγουρα αλλά ας αναφερθεί για λόγους πληρότητας του παραδείγματος. Για 48 διελεύσεις θα μας κοστίσει 561,60 Ευρώ αφού θεωρούμε ότι ο άλλος δουλεύει ένα 8ωρο και δεν μπορεί να επιστρέψει νωρίτερα
- Η εβδομαδιαία κάρτα 63,50 Χ 4 εβδομάδες = 254 Ευρώ
- Το e-pass ίσως παραπλανεί λίγο στην αρχή καθώς στο site αναφέρει "Διελεύσεις ανά μήνα - 21 και άνω -> 4Ευρώ". Κάποιος ίσως σκεφτεί 48 διελεύσεις/μήνα Χ 4 Ευρώ, καθαρίζω με 192 Ευρώ. Αν απευθυνθείς όμως στην εξυπηρέτηση πελατών της γέφυρας θα σε ενημερώσουν ότι ισχύει κλιμακωτή χρέωση. Δηλαδή τις 10 πρώτες διελεύσεις από τις 48 θα τις πληρώσεις 10 διελεύσεις Χ 10 ευρώ = 100 Ευρώ. Τις 10 επόμενες 10 Χ 6 = 60 Ευρώ και οι υπόλοιπες 28 θα έχουν την προνομιακή χρέωση των 4 Ευρώ (28 Χ 4 = 112 Ευρώ). Επομένως το μηνιαίο σύνολο φτάνει στα 272 Ευρώ, δηλαδή ακριβότερα και από την κάρτα των εβδομαδιαίων διελεύσεων!? Επομένως το e-pass είναι για κάποιος με περισσότερες από 2 διελεύσεις τη μέρα...?

Το μόνο πραγματικά συμφέρον μεταφορικό για τη γέφυρα είναι η μηχανή καθώς η κάρτα 10 διελεύσεων κοστίζει 16 Ευρώ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως και 6 μήνες! Ούτε μήνας, ούτε εβδομάδα! Οι μηχανές θέλουμε να περνάνε γρήγορα γιατί αν είναι να περιμένουμε να βρουν κέρματα από το μπουφάν έφτασε η ουρά στο Ρίο! Βέβαια πόσοι μπορούν να χρησιμοποιούν μηχανή? Και φυσικά πόσες μέρες του χρόνου, για να μην αναφέρουμε ότι φέτος η γέφυρα έκλεισε, και πολύ σωστό από μέρους τους, κάποιες μέρες για αρκετές ώρες για τα δίκυκλα για λόγους ασφαλείας...

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι, αν με ενημέρωσαν σωστά για το e-pass, η φθηνότερη λύση για τον μέσο καθημερινό χρήστη είναι 254 Ευρώ το μήνα. 254 Ευρώ μόνο για τη διέλευση στη γέφυρα, χώρια καύσιμα, φθορές κλπ....

Ακόμα και αν δεν μιλήσουμε για έναν εργαζόμενο των 700Ε που είναι πολύ στη μόδα σαν όρος, πολλά δεν είναι ρε αδέλφια?

Τόσο δύσκολο και ασύμφορο για τα κέρδη της κοινοπραξίας είναι να βγει ένα πραγματικά συμφέρον πακέτο για τον καθημερινό χρήστη του ΙΧ? Στην τελική πόσοι είναι αυτοί που πληρούν αυτά τα κριτήρια?
Και ας έχει και περιορισμούς! Ότι η κάρτα σου ισχύει από τις 06:00 το πρωί μέχρι τις 20:00 το βράδυ, δεν μπορείς να πας για διασκέδαση με προνομιακές τιμές. Ας ισχύει μόνο τις καθημερινές, τις εργάσιμες μέρες...

Και μία άλλη πρόταση: Μειωμένη έως και μηδενική τιμή για τους χρήστες υβριδικών αυτοκινήτων. Τα υβριδικά αυτοκίνητα έχουν ήδη κάποια "προνόμια" (εξαιρούνται των περιορισμών κυκλοφορίας (δακτύλιος) στην πόλη των Αθηνών, μηδενικό τέλος ταξινόμησης, απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας). Δεν θα ήταν καλή ιδέα η παραπάνω για την προώθησή τους στη Δυτική Ελλάδα? Άλλωστε η Γέφυρα Α.Ε. έχει αποδείξει ότι το περιβάλλον είναι προτεραιότητα γι' αυτή!