Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Quiz: Πόσα STOP υπάρχουν στη Ναύπακτο


Ο τίτλος αναφέρεται στη γνωστή πινακίδα του ΚΟΚ. Αν κάνει κάποιος με βόλτα στους δρόμους και τα στενά της Ναυπάκτου θα διαπιστώσει ότι ο αριθμός των STOP φαντάζει μικρός ακόμη και για ένα παιδί της Α δημοτικού :P

Επίσης, δεν γνωρίζω πόσοι από εμάς όταν οδηγούν έχουν στο μυαλό τους τον "κανόνα" ότι σε μία διασταύρωση χωρίς καμία σήμανση προτεραιότητα έχει αυτός που βρίσκεται δεξιά μας (Άρθρο 26 του ΚΟΚ: Στoυς κόμβους χωρίς τέτοια σήμανση η προτεραιότητα ανήκει σε αυτόν πoυ έρχεται από τα δεξιά).
Το πρόβλημα είναι ότι σε αρκετούς δρόμους της πόλης αυτός ο κανόνας έρχεται σε αντίθεση με την "κοινή λογική" - Εδώ είναι που θα έπρεπε να υπάρχει STOP!

Επειδή ο όρος κοινή λογική είναι αρκετά γενικός και παρεξηγήσιμος ας δώσω τη θέλω να πω με ένα παράδειγμα. Έχουμε τον παραλιακό δρόμο που ξεκινά από τη δημοτική πλαζ (αλήθεια πλαζ στην εγκατάλειψη και φέτος?), την οδό Ναυμαχίας. Υπάρχει και ο παράλληλος δρόμος, η Μεσολογγίου. Τα περισσότερα, αν όχι όλα, κάθετα στενά που ενώνουν αυτούς τους δύο δρόμους είναι χωρίς STOP. Επομένως με βάση τον ΚΟΚ προτεραιότητα έχουν αυτοί που κατεβαίνουν από τα στενά και μπαίνουν στην Ναυμαχίας με κατεύθυνση π.χ. προς Παλαιοπαναγιά, σωστά?
Δοκιμάστε να περάσετε έτσι, με τον αέρα του "έχω προτεραιότητα" και στην καλύτερη θα παραλάβετε το παράσημο της ανοιχτής παλάμης! Στην χειρότερη θα προκληθεί ατύχημα. Αντίστοιχη κατάσταση και λίγο πιο πέρα, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως και τους κάθετους δρόμους....
Τα παραδείγματα δυστυχώς είναι πολλά και αρκετά από αυτά πολύ πιο επικίνδυνα!

"Μα καλά ρε φίλε, και που δεν έχει STOP δεν καταλαβαίνεις (?) ότι πρέπει να σταματήσεις...? Ότι βγαίνεις σε κεντρικό(?)" είναι η ατάκα που άκουσα από αρκετούς φίλους και γνωστούς όταν το συζήτησα.
Μα γι' αυτό ακριβώς υπάρχει ο ΚΟΚ! Για να μην κάνουμε ότι "καταλαβαίνουμε" και "νιώθουμε σωστό" στο δρόμο αλλά να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση και ρύθμιση στο θέμα "κίνηση οχημάτων σε δημόσιους δρόμους"!

Ακόμη και αν οι ντόπιοι "το ξέρουμε" ή είμαστε οδηγάρες ή παίζουμε τον ΚΟΚ στα δάχτυλα κλπ κλπ πολλοί είναι οι επισκέπτες (Έλληνες και ξένοι) που έρχονται στην πόλη μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου